Fotograf: Julie Malmstrøm

EnergyLab Nordhavn – et prisværdigt udsyn til fremtidens energisystemer

onsdag 07 mar 18
|

Kontakt

Brian Elmegaard
Sektionsleder, Professor
DTU Mekanik
45 25 41 69

Fremtidens fossilfrie energisystem kræver, at vi tænker på tværs af forsyning og forbrug. EnergyLab Nordhavn demonstrerer, hvordan man ved at integrere el- og varmesystemet, energieffektive bygninger og elektrisk transport får et intelligent energisystem. Den tankegang nedbryder de sædvanlige skel i branchen og åbner for nye intelligente løsninger. Derfor får de Energi- og miljøprisen 2018. Sektionsleder for Termisk energi, Brian Elmegaard er ansvarlig for DTU Mekaniks bidrag til projektet.

Dommerkomiteen fra Energiforum Danmarks bestyrelse var ude i et svært valg, da de skulle vælge blandt årets tre nominerede. Skulle man belønne Bygningsstyrelsens imponerende energistyringsprojekt, der sætter fokus på datakvalitet og dataejerskab til glæde for store bygningsejere i hele landet, eller COOPS massive satsning på energieffektivisering der gennem klassiske dyder som styring, optimering og medarbejderinddragelse opnår store besparelser, eller EnergyLab Nordhavn, et storbylaboratorium, der demonstrerer og tester fremtidens tværgående løsninger inden for bæredygtige energi systemer.

Energiforum Danmarks formand Lars Thygesen var dog ikke i tvivl:
"EnergyLab Nordhavn nedbryder energibranchens traditionelle silotænkning og ser forsyning, forbrug, bygninger og by i ét samlet hele. Det skaber rum for intelligent energiudnyttelse og taler direkte ind i det, vi mener er fremtidens løsning."

Lars Thygesen fortsætter:
"Selvom vedvarende energi er blevet billigere, giver det stadig mening at udnytte energien intelligent og effektivt. Energieffektivisering og forsyningsteknologier, skal ses i sammenhæng og ikke som modsætninger og EnergyLab Nordhavn viser, hvordan man kan gøre det intelligent. Man kan sige, at EnergyLab Nordhavn rammer plet ved at satse bredt, og derfor får de Energi- og miljøprisen 2018."

Hos EnergyLab Nordhavn er man glade for anerkendelsen. Projektleder Christoffer Greisen udtaler:

"En stor andel af vedvarende energi i vores energisystem kræver, at vi sammen udtænker helt nye løsninger hvor teknologi, data og systemer spiller sammen på tværs af sektorer og organisationer. Disse nye løsninger, med alt hvad det indebærer, afprøver vi i EnergyLab Nordhavn i et tæt samarbejde. Her mødes vi fra energiselskaber, industri, myndigheder og universitet, og demonstrerer i praksis disse løsninger, og viser hvordan de bidrager til opretholdelsen af den høje forsyningssikkerhed - også i fremtidens energisystem. Det er derfor med stolthed, at vi modtager Energi- og miljøprisen 2018."

Fra varmelagring til boligen som aktiv medspiller i energisystemet
EnergyLab Nordhavns mange aktiviteter tæller fx forsøg med varmelagring i fjernvarmenettet, men også brug af bygningsautomation som aktivt link mellem bygning og forsyning.

En af projektpartnerne, Allan Andreasen forretningsdirektør i ABB’s Electrification Products’ division, udtaler bl.a.:
"Boligen er ved at undergå samme udvikling, som vi har set med telefonen. Den bliver i stigende grad digital, koblet til internettet ved hjælp af bygningsautomation. Dermed åbnes der for løbende at tilføje nye funktionaliteter, som øger komforten. Samtidig åbner vi op for at boligen bliver en aktiv medspiller i vores energisystem, der i stigende grad forudsætter mere fleksibilitet i energiforbruget."

Denne tankegang inspirerer til at bruge bygningerne mere aktivt i den grønne omstilling, så de fx indgår i energisystemet som såkaldte ’prosumers’, der både producerer og forbruger energi. Et perspektiv, som vejer tungt i dommerkomiteens valg af EnergyLab Nordhavn som årets prismodtager.

Ikke kun til nye smarte bydele
Sidst men ikke mindst, er der også lagt stor vægt på, at de løsninger, der i dag udvikles i Nordhavn, kan kopieres og anvendes i en lang række byer over alt i verden. Også i byer og bydele der allerede eksisterer. Løsningerne er ikke kun til topmoderne bygninger på helt nyudviklede byggegrunde. Særligt den aktive brug af bygningers varmekapacitet, men også den intelligente kobling af energidata fra boliger og erhvervsbyggeri med data fra fjernvarme og elsystemet, har store perspektiver.

Prisoverrækkelsen
EnergyLab Nordhavn modtog Energi- og miljøprisen d. 6 marts i forbindelse med Energiforum 2018. Det er Kim Bencke fra Dansk Fjernvarme, Nikolaj Nørregaard fra Dansk Energi og Kim Escherich fra IMB der overrækker prisen, som består af et kunstværk og et diplom.

Fotograf: Julie Malmstrøm

Om EnergyLab Nordhavn
”EnergyLab Nordhavn – nye energiinfrastrukturer i byer” er et fireårigt projekt, der udvikler fremtidens energiløsninger. Projektet bruger Nordhavn som et levende storbylaboratorium og demonstrerer, hvordan man kan sammentænke el, varme, energieffektive løsninger og elektrisk transport i et intelligent, fleksibelt og optimeret energisystem.

Projektet ledes af Center for El og Energi på DTU, og de øvrige partnere er Københavns Kommune, By & Havn, HOFOR, Radius, ABB, Balslev, Danfoss, Clean Charge, METROTHERM, Glen Dimplex og PowerLabDK-faciliteterne. Projektet er støttet af EUDP og løber fra 2015-2019. 

Kontaktoplysninger:
Energiforum Danmark: Dorte N. Larsen, tlf. 4074 3040, e-mail: info@energiforumdanmark.dk

EnergyLab Nordhavn: Jeanette Irene Nielsen, e-mail: jeinielektro.dtu.dk, telefon: 9351 1604

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.