Foto: Mikkel Schlosser

3D-print – hype eller en uundværlig del af Industry 4.0?

mandag 18 sep 17

Kontakt

David Bue Pedersen
Seniorforsker
DTU Mekanik
45 25 48 10

Kontakt

Jan Madsen
Professor, Sektionsleder, Vicedirektør
DTU Compute
45 25 37 51

High Tech Summit

High Tech Summit
Forsker David Bue Pedersen fra DTU vil ved det kommende teknologi topmøde High Tech Summit skære igennem den store hype, der de senere år har været omkring 3D-print. Han vil i stedet give eksempler på, hvordan anvendelsen af teknikken kan give en mere effektiv industriproduktion.

David Bue Pedersen, forsker på DTU Mekanik, regnes for at være en af Danmarks førende eksperter inden for 3D-print. Han har ikke meget til overs for den hype, der gennem de senere år har været om 3D-prints lyksaligheder og alle de mange fantastiske ting, teknikken kan anvendes til, lige fra print af pizzaer og gulerodsstjerner til tøj. 

”Måske har det endda forsinket en del industrivirksomheders anvendelse af 3D-print. Enten fordi de ikke har kunnet se deres egen produktion som en del af disse eksempler, eller fordi de med den megen hype har fået så store forventninger til 3D-printteknologien, at de ikke kunne undgå at blive skuffede, når de lærer mulighederne bedre at kende,” forklarer David Bue Pedersen.

Men han er overbevist om, at 3D-print er et væsentlig element i den nye industrirevolution, industri 4.0.
”Vi skal se bag om hypen og acceptere, at 3D-print ikke kan bruges til alt. Fx er den på ingen måde egnet til masseproduktion. Teknologien skal i stedet betragtes som en supportteknologi, der kan gøre arbejdsgangene i de konventionelle produktionskæder langt mere effektiv. Den kan fx bruges til at sikre en hurtigere proces med at sprøjtestøbe plastik eller til at udarbejde hjælperedskaber, som får produktionen til at glide lettere,” siger David Bue Pedersen.

En gammel teknologi
Selvom vi måske ikke tror det, så er 3D-print en teknologi, der har eksisteret siden 1980’erne, og som allerede har løftet den industrielle produktion pinden for flere brancher. Eksempelvis har de seneste års udvikling betydet, at 90 % af alle høreapparater, der er brugertilpassede, er 3D-printet. Det sker, for at de kan passe bedst muligt til den enkelte brugers øre. Det samme gælder implantater, fx nye hofter, som først fremstilles efter en scanning af patienten og dermed kommer til at passe på millimeter, når de indopereres. 

Danmarks første konference, der samler forskning og industri
David Bue Pedersen taler onsdag den 20. september på High Tech Summit. Det er et nyt dansk teknologisk topmøde, der er blevet til efter forbillede fra bl.a. USA, hvor universiteterne med succes står bag lignende arrangementer, der samler virksomheder og forskning. 
High Tech Summit finder sted over to dage på DTU, den 20. og 21. september, hvor 55 udstillere fra dansk erhvervsliv og over 200 startups fra mere end 40 forskellige lande mødes med topforskere, studerende, iværksættere, udviklere og investorer for at se, teste og debattere fremtrædende digitale trends.

Målet med High Tech Summit er at styrke samarbejdet mellem erhvervsliv, forskning og uddannelse inden for centrale teknologifelter og forretningsområder. Det sker i erkendelse af, at det ikke længere er muligt at sidde alene og opfinde noget stort som i gamle dage. Nu kræver det en bred samarbejdsflade at nå det helt store gennembrud.

Det er gratis at deltage i High Tech Summit, hvis man tilmelder sig på hightechsummit.dk. Alle er velkomne.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.