Foto: Colourbox

4.8 mio. til forskning i produktionen af fiberkompositter i industrien

torsdag 06 okt 16

Kontakt

Jesper Henri Hattel
Sektionsleder, Professor
DTU Mekanik
45 25 47 10
På DTU Mekanik har projektet RIP, Modelling the multi-physics in resin injection pultrusion of complex industrial profiles, modtaget 4.872.837 kr. fra Det Frie Forskningsråd, Teknologi og Produktion.

Mange steder i industrien anvender man efterhånden profiler af fiberkompositter, som fremstilles ved hjælp af den proces, som kaldes resin injection pultrusion – RIP. Pultruderede profiler er kendetegnede ved  højt styrke/ vægt forhold, de er billige at vedligeholde og meget modstandsdygtige, og så er de også relativt billige at producere. Produkterne finder bred anvendelse i mange forskellige sektorer, herunder landbruget, kemisk industri, infrastruktur og bygningskonstruktioner, luftfart, transport, vindenergi, samt i sport- og elektronikindustrien.

Professor Jesper Hattel fra DTU Mekanik er projektleder på projektet, hvor der skal arbejdes på at forbedre RIP – processen. For selvom processen er kendt i industrien som en effektiv måde til fremstilling af holdbare profiler i kompositmaterialer, så bygger produktionen for det meste på erfaringer og ikke så meget på en dybere forståelse for, hvad der rent faktisk sker i selve processen.

”Projektet vil helt konkret løse nogle problemer med, at man ikke altid får helt den kvalitet af produktet, som man kunne ønske sig”, fortæller Jesper Hattel. ”Det drejer sig f.eks. om styrkeegenskaber eller overholdelse af geometriske tolerancer. Der vil de eksperimenter og numeriske modeller, som vil blive arbejdet med i projektet være med til at give et væsentligt bedre overblik over effekten af valg af procesparametre og materialekombinationer på det endelige produkt.”

Bevillingen på de knap 4.9 mio. går til eksperimentelt- og modelleringsarbejde i et samarbejde med Fiberline A/S og universiteterne i Twente i Holland, Stuttgart i Tyskland og Warwick i England. To ph.d. projekter og et post.doc. - projekt indgår også idet samlede projekt.

RIP

Oversigt over RIP-processen: Fibrene føres først igennem guidere, der sikrer, at de har den rigtige position i profilet.  Dette efterfølges af resin injektionskammeret, hvor fibrene gennemvædes, og derefter kommer de ind i selve værktøjet, hvor opvarmningen sørger for, at resinen hærder. Det hærdede profil trækkes til sidst ud og saves af til den ønskede længde.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.