Shutterstock

Lektor

David Bue Pedersen
Forsker

Hvad er Additive Manufacturing?

Additive manufacturing er fremstillingsteknologier, der kan bygge emner op lag på lag. Dette kan gøres på forskellige måder – bl.a. med 3D-print.

Teknologierne er i mange år blevet anvendt til fremstilling af prototyper, men i takt med at materialer og teknologier modnes, er det nu muligt at anvende teknologierne til direkte produktion.

Endvidere adskiller additive manufacturing sig fra traditionelle fremstillingsteknologier ved at have langt større designfrihed. Det er muligt at lave geometrier, som tidligere ikke har været mulige. Det kunne f.eks. være indvendige dynamiske kanaler og lign.

Additive manufacturing adskiller sig fra såkaldt spåntagende bearbejdning (en bearbejdningsproces, hvor man fjerner materiale ved f.eks. at fræse, høvle eller slibe) ved at tilføje materiale i stedet for at fjerne materiale. Metoden bevirker, at man typisk vil have et meget mindre materialeforbrug i sine produkter.

Kilde: Teknologisk Institut.

Men 3D-print er en central teknologi inden for additive manufacturing – et begreb, som stadig flere virksomheder interesserer sig for

Der var rift om pladserne ved innovationskonferencen ’Additive Manufacturing’, der blev afholdt for danske fremstillingsvirksomheder i foråret 2017. Additive manufacturing er betegnelsen for de fremstillingsteknologier, der kan bygge emner op lag på lag. Dette kan gøres med forskellige metoder. En af dem er 3D-print. Og interessen er ikke begrænset til Danmark, men spreder sig i alle lande, lød det på konferencen:

”Additive manufacturing er et hot emne i fremstillingsindustrien over hele verden i dag. Virksomheder leder efter måder, hvorpå de kan fremstille produkter og prototyper hurtigere og på mere omkostningseffektive måder,” udtalte Guido Tosello, lektor ved DTU Mekanik, på innovationskonferencen.

I de senere år har der været en decideret hype om 3D-print, men den er ved at lægge sig nu, fortæller Danmarks første ph.d. i 3D-print og additive manufacturing, David Bue Pedersen, postdoc ved DTU Mekanik:

”Nu er der ved at komme en regulær forventningsafstemning i industrien om, hvad 3D-print egentlig kan bruges til. For nogle år siden blev 3D-print i massemedierne spået, at den ville erstatte alle former for produktion. Det kan ikke være mere forkert. 3D-print er blot én teknologi ud af flere, hvormed virksomheder kan arbejde med additive manufacturing,” siger David Bue Pedersen.

Hurtigere produktudvikling

Additive manufacturing giver virksomheder især tre interessante muligheder: hurtigere og mindre omkostningstung produktudvikling, produkter tilpasset den enkelte kunde (også kaldet customizing) og muligheden for at producere lokalt. Men virksomhederne skal ikke bare indkøbe en 3D-printer og tro, at de så har reddet deres fremtid, siger institutdirektør Hans Nørgaard Hansen fra DTU Mekanik.

”Der ligger en stor udfordring for virksomhederne med at afklare, hvordan de kan bruge 3D-print. Hvad kan de gøre hurtigere og mere effektivt med 3D-print? Helt overordnet kan virksomhederne ikke bruge 3D-print som erstatning for en produktion, de har i forvejen, da teknologien ikke er egnet til masseproduktion,” forsætter Hans Nørgaard Hansen, hvis institut er involveret i en række projekter, der skal udvikle 3D-printteknologien.

Prisbelønnet forskning

Postdoc David Bue Pedersen har netop gennemført et treårigt forskningsprojekt, hvor han sammen med en større dansk virksomhed afprøver 3D-printteknologien som innovationsværktøj i virksomheden.

”Vi har arbejdet på at udnytte 3D-print til at gøre sprøjtestøbning af plastemner mere smidigt. Det gør virksomheden i stand til at udvikle nye produkter hurtigere og billigere,” siger David Bue Pedersen, der ikke kan afsløre flere detaljer om projektet, da det har ført til en helt ny produktionsproces inden for plastsprøjtestøbning samt en ny 3D-teknologi, som er under patentering.

For dette arbejde modtog David Bue Pedersen i foråret 2017 Innovationsfondens talentpris.

18 NOVEMBER 2017