Viggo Tvergaard

Viggo Tvergaard
Professor Emeritus

Fakta om ASME

American Society of Mechanical Engineers, ASME, beskriver sig selv som en non-profit organisation som har til formål at dele viden, fremme karrierer og udvikle faglighed på tværs af alle ingeniørvidenskabelige discipliner med det formål at hjælpe hele verdens ingeniørfællesskab til at udvikle løsninger til gavn for liv og levevis. ASME blev grundlagt i 1880 af en lille gruppe førende industrifolk, og er siden vokset til at bestå af mere end 130.000 medlemmer i 151 lande. En del af organisationens medlemmer er studerende.
Timoshenko medaljen anses for at være den fineste internationale anerkendelse indenfor området anvendt mekanik, og den er i år blevet tildelt Professor Emeritus Viggo Tvergaard fra DTU Mekanik.

Medaljen bliver uddelt af ASME, American Society of Mechanical Engineers, og det er første gang nogensinde at den er blevet givet til en dansker.

Siden prisen blev givet for første gang i 1957 til Stephen P. Timoshenko, er den hvert år blevet tildelt en forsker indenfor anvendt mekanik, hvis forskning har haft en ganske særlig betydning for hele forskningsområdet. Viggo Tvergaard modtog medaljen ved ASME’s årlige festmiddag, Applied Mechanics Division Banquet, d. 7. november.

“Det er en stor ære for mig at modtage Timoshenko medaljen,” sagde Viggo Tvergaard i sin takketale. ”Det gør især et stort indtryk på mig at se på navnene på dem, der har modtaget den før mig. En stor tak fra mig til dem der har nomineret mig, og til dem der har udvalgt mig til denne ære.”

I sin tale beskrev Viggo Tvergaard de mange forskellige samarbejdspartnere og kontakter som har haft betydning for hans forskningsaktiviteter og udvikling og afprøvning af nye ideer. Blandt de tidligere modtagere af Timoshenko medaljen finder man Alan Needleman som modtog prisen i 2011 og John Hutchinton som modtog den i 2002, to forskere som Viggo Tvergaard har haft et tæt og givende samarbejde med gennem mange år og som begge har en meget tæt tilknytning til forskningsmiljøet på DTU Mekanik. Viggo Tvergaard lagde også stor vægt på den glæde han har haft ved at være vejleder for speciale- og ph.d. – studerende. Fire af hans tidligere ph.d. studerende er i dag hans kollegaer i forskningsgruppen for faststofmekanik, nemlig Christian Niordson, Brian Legarth, Kim Nielsen and Ann Bettina Richelsen. Læs hele talen her.

Viggo Tvergaard bemærker også at et par tidligere modtagere af Timoshenko medaljen har besøgt DTU som Ørsteds forelæsere, nemlig Subra Suresh fra National Science Foundation og James R. Rice fra Harvard University. Prismodtagerne Sia Nemat-Nasser (University of California, San Diego), Grigory Isaakovich Barenblatt (University of California, Berkeley) og Bernard Budiansky (Harvard University) har været på gæstebesøg på DTU Mekanik.

I sin forskning fokuserer Viggo Tvergaard på modeller som kan beskrive brud, geometriændringer og deformationer i metaller og andre materialer, lige fra store konstruktioner til mikro elektro-mekaniske systemer og materialers mikromekaniske opførsel.

Timoshenko Medal
Professor Emeritus Viggo Tvergaards Timoshenko medalje.

14 DECEMBER 2017