Foto: Colourbox

Software til nye solceller

fredag 02 jan 15
Solceller kan indtil videre kun udnytte en mindre del af solspekteret, så store dele af sollyset går altså tabt uden at kunne blive til energi. Hvis man derimod også kan udnytte det langbølgede lys til at lave energi, så vil man få nogle langt mere effektive solceller med et meget mindre energitab.

Den opgave har projektet SunTune fået 23 mio. kr. til af Innovationsfonden, og som en del af det har DTU Mekanik modtaget knap en halv million til udvikling af software til de nye solceller. Projektet er koordineret af Aarhus Universitet.

Bedre udnyttelse af morgen- og aftenlys
I SunTune-projektet er målet at finde frem til at udnytte solens langbølgede lys, som ellers går til spilde. Det vil man gøre ved at ændre farvespekteret for sollys i cellen, så det harmonerer med det område, hvor strømdannelsen er effektiv. Den proces vil man forbedre ved hjælp af nye, nanoteknologiske løsninger i solcellen. Det vil kunne give en større produktion af strøm fra solcellen, især morgen og aften hvor der er meget langbølget lys.

Professor Ole Sigmund er ansvarlig for DTU Mekaniks del af projektet, og han bidrager især til projektet med sin store viden om topologioptimering. Han skal blandt andet være medvejleder for de to ph.d.-studerende i Aarhus som skal designe solcellerne overflade, så de kan konvertere de bølgelængder ved sollyset, som ellers går til spilde i de konventionelle solceller, til brugbare bølgelængder. Problemstillingen ligger tæt op ad emner som strukturelle farver og optiske problemer, som man ellers har arbejdet med i topologioptimeringsgruppen.

Foto: Colourbox
Nye nanoteknologiske løsninger skal gøre det muligt også at udnytte det langbølgede lys fra solen, og altså give
nogle solceller, der kan udnytte morgen- og aftenlyset. Foto: Colourbox.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.