Photo: Colourbox

Effektiv indvinding af bølgeenergi

tirsdag 02 jun 15

Kontakt

Harry B. Bingham
Professor
DTU Mekanik
45 25 19 72

Læs mere om DNV GL

DNV GL
Nyt design udvinder energi af bølger mere effektivt end før. Damien Ducasse, kandidat fra DTU Mekanik, har modtaget DNV GL Award for Young Professionals for sit speciale om udnyttelse af bølgeenergi. Damien Ducasse modtog prisen mandag d. 1. juni ved en ceremoni hos Nor-Shipping i Oslo. Prisen gives af DNV GL til tre ingeniører som belønning for deres forskning hos Nor-Shipping.

Ducasse har udviklet et innovativt design til at indvinde energi fra bølger, og hans arbejde er et værdifuldt forsøg på at løse problemerne med effektivitet og robusthed hos apparater til indvinding af bølgeenergi, og forhåbentligt bidrager det til at gøre dem mere konkurrencedygtige på det globale marked. Juryen roste hans arbejde for at være helstøbt, især fordi det indeholder en validering i forhold til model testene.

Optimeret absorbering af energi fra bølger
Med sine simulationer har Ducasse demonstreret hvordan bølgeenergi-apparatet kan optimeres sådan at hvert kammers energiabsorbering øges, så at apparatet bliver signifikant mere effektivt. Han undersøgte en særlig, såkaldt attenuator-type af en bølgeenergi omformer, som består af 40 oscillerende vandsøjlekamre (oscillating water column, OWC), som sammen bevæger sig i bølgerne. Analysen er baseret på WAMIT, en kode som er meget brugt indenfor offshore olie og gasindustrien. Ducasse har modificeret koden for at tage højde for overfladetrykket i de forskellige kamre, og har valideret sine numeriske resultater op imod modeltests som tidligere er blevet udført.

Model
model 

Ducasse har især undersøgt en bølgeenergi omformer af den såkaldte attenuator type, som er lavet af 40 oscillerende vandkamre (oscillating water column chambers, OWC) som bevæger sig samtidig i bølgerne. Hans simuleringer demonstrerede hvordan bølgeenergi apparatet kunne optimeres for at øge hvert kammers energi absorbering, og på den måde gøre hele apparatet signifikant mere effektivt. 

DNV GL Award for Young Professionals 2015
I år er temaet for prisen at finde innovative ideer for øget sikkerhed, effektivitet og bæredygtighed indenfor shipping. Ved siden af at udsøge sig den bedste ny forskning, så stræber man med prisen mod at støtte unge professionelle indenfor det maritime område, og mod at demonstrere hvor varieret og interessant ingeniørerhvervet kan være. Mere end 30 personer fra 16 forskellige lande deltog i konkurrencen.

Damien Ducasse modtog prisen i kategorien ”Greener” sammen med 1000 Euro for specialet “Theoretical and Numerical Analysis of Oscillating Water Column Wave Energy Devices”. Harry Bingham fra DTU Mekanik har været vejleder på specialet, med Robert Read og Kim Nielsen fra Rambøll som medvejledere.

DNV GL Award for Young Professionals

Andreas Bodmann, Director of Communications, DNV GL - Maritime (til venstre), overrakte prisen til Damien Ducasse (i midten) ved ceremonien hos Nor-Shipping in Oslo. Til højre: Tor E. Svensen, CEO DNV GL – Maritime.


DNV GL Award for Young Professionals
Tor E. Svensen, CEO i DNV GL – Maritim, til venstre, med vinderne af 2015 DNV GL Award for Young Professionals: fra venstre til højre: Alexander Iley, Eva Herradón de Grado og Damien Ducasse.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.