Foto: Lisbeth Lassen

Plastens drilagtige molekyler

mandag 14 maj 18

Fakta om projektet

Projektet 3D print of Soft Materials. From Macromolecules to the Computational fluid dynamics støttes af Danmarks Frie Forskningsfond med 2.5 mill. Det er et FTP1 projekt under temaet Teknologi og produktion. Projektet kommer til at ansætte en ph.d. studerende i løbet af 2019.
Et nyt forskningsprojekt på DTU skal give en bedre forståelse af, hvordan plastmolekyler opfører sig, når materialet formgives når man 3D-printer emner.

Projektet ”3D print of Soft Materials. From Macromolecules to the Computational fluid dynamics” skal give en bedre forståelse af, præcis hvordan overfladerne dannes på plastemnerne, når de 3D-printes. Den nye viden vil også kunne bruges i forbindelse med plastproduktion i andre sammenhænge end 3D-print.

Fra flydende til fast form: Plastens lange molekyler forandrer sig markant
Når man fremstiller genstande af plast, enten med 3D-print, ved sprøjtestøbning eller andre produktionsformer, så er det ofte svært at forudsige præcis hvordan formen på emnet bliver. Plast består af nogle meget lange molekyler, som ændrer form når materialet går til en flydende tilstand når det opvarmes i formgivningsprocessen. Det er her, projektets forskning skal give en bedre forståelse af, hvordan formen, eller nærmere bestemt overfladerne, dannes under produktionen.

3D-printede emner er særligt interessante, fordi de kan designes med en langt større frihed, især i forhold til opbygningen af indre strukturer. Med teknologien kan man fremstille komplekse emner og nye design i unikke eller små serier, som f.eks. prototyper. 3D-print af plast har generelt mange muligheder, og det er også den første produktionsteknologi som er anvendt til fremstilling af emner i rummet.

Lektor Henrik Koblitz Rasmussen fra DTU Mekanik er projektleder, og han forventer at forskningen på længere sigt vil få stor praktisk betydning, ikke kun i forbindelse med 3D print, men også når man skal kunne forudsige forløbet af en plast produktion generelt.

Vores samfund i dag er stadig afhængigt af plast, især til emballage, men plast er også et interessant materiale fordi det let og billigt.

Foto: Lisbeth Lassen
Henrik Koblitz Rasmussen (th.) er 
projektleder og har fokus på plastens egenskaber. David Bue Pedersen (tv.) er med på sidelinjen med fokus på processerne. Foto: Lisbeth Lassen.


Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.