DTU’s fotopolymer 3D-printer

Grundfos Fonden støtter forskning i 3D print

torsdag 17 jan 19

Kontakt

David Bue Pedersen
Seniorforsker
DTU Mekanik
45 25 48 10

Kim Nøhr Skibsted
Fondsdirektør, Poul Due Jensens Fond (Grundfos Fonden)

30525020
kskibsted@grundfos.com

 

Ny forskning i 3D print bliver skabt på åbne platforme, så alle interesserede virksomheder og forskere får adgang til viden om processerne bag.

Grundfos Fonden har for første gang givet en bevilling til forskning i 3D print. Det er den unge forsker David Bue Pedersen, der står i spidsen for DTU Mekaniks forskning på området, som har modtaget 17,8 millioner kr. til et femårigt projekt.

"Vi er stolte over at kunne støtte forskningen i additive fremstillingsteknologier på DTU. Det vil uden tvivl blive til gavn for dansk industri fremover at få adgang til ekspertise og viden om, hvordan 3D print i større udstrækning kan inddrages i produktionen"
Kim Nøhr Skibsted, direktør for Grundfos Fonden.

Det ambitiøse mål for projektet er at bringe processerne bag teknologierne til 3D print til sit ypperste, når det handler om geometrisk præcision og mekaniske anvendelsesmuligheder. Det gælder både 3D print i metal og plast, eller additive manufacturing, som disciplinen også benævnes.

”Vi er stolte over at kunne støtte forskningen i additive fremstillingsteknologier på DTU. Det vil uden tvivl blive til gavn for dansk industri fremover at få adgang til ekspertise og viden om, hvordan 3D print i større udstrækning kan inddrages i produktionen,” siger Kim Nøhr Skibsted, direktør for Grundfos Fonden.

Målet med projektet er at beskrive både det fysiske og digitale system bag de to mest anvendte metoder til industriel 3D print i henholdsvis metal og plast. Det vil ske via en modularisering af begge processer. Herefter bliver en åben arkitektur for henholdsvis metal print og fotopolymer print udarbejdet. Dokumentationen bag arkitekturen, det vil sige hardware, elektronik og kildekode bliver gjort offentlig tilgængelig, så den kan anvendes af andre forskere og af virksomheder til at drive videre udvikling inden for feltet.

Processer bag 3D-print

Forskningen i 3D print er stærkt stigende i disse år, men den koncentrerer sig hovedsageligt om design, karakteristik af materialer og kvalitetssikring. Derimod er det få forskergrupper, der som på DTU beskæftiger sig med at forbedre de processer, der ligger bag 3D print-teknologien.

”Det skyldes blandt andet, at det kræver kompetencer inden for mange forskellige områder, eksempelvis konstruktion, fysik, kemi- og procesteknologi at kunne udvikle nye processer, der skal være både bedre, hurtigere og mere kosteffektive end de eksisterende,” siger David Bue Pedersen.

De kompetencer er alle til stede i DTU’s forskningsgruppe og vil i de kommende år blive anvendt til at presse den nuværende state-of-the art inden for 3D-print, ligesom der vil blive udarbejdet open access beskrivelser af alle processer bag additive manufacturing.

 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.