DTU bidrager til at øge digitalisering af virksomheder

onsdag 05 aug 20

Kontakt

Jesper Henri Hattel
Sektionsleder, Professor
DTU Mekanik
45 25 47 10
DTU bidrager til at udvikle digitaliseringen af danske virksomheders fremstillingsprocesser og produkter. Digitaliseringen går på to ben og er drevet af både analyse af big data og anvendelse af modeller fra fysikkens verden.

MADE har siden sin etablering i 2014 været en platform for anvendt forskning, udvikling og innovation i danske produktionsvirksomheder. Med den nyeste lancering af MADE FAST, der står for Fleksibility, Agility, Sustainability og Talent, bliver der i større grad fokus på, hvordan man kan øge digitaliseringen i danske fremstillingsvirksomheder.

Et af de fem overordnede arbejdspakker i MADE FAST står DTU Mekanik i spidsen for. Den skal vise, hvordan digitaliseringen af virksomheders fremstillingsprocesser og produkter kan øges ved at arbejde tostrenget og inddrage både big data og modeller fra fysikkens verden. I projektet bliver data indhentet fra sensorer, som er installeret i virksomhedens produktionskæde og i de færdige produkter, der har forladt fabrikken og anvendes af virksomhedens kunder.

"Det er helt unikt, at vi her i Danmark kan etablere et så godt samarbejde mellem virksomheder og universiteter. "
Professor Jesper Hattel, DTU Mekanik

”De mange data bliver efterfølgende analyseret og koblet med matematiske modeller, der beskriver fysikken i relation til både produktets fremstilling og funktion. På den måde bliver det muligt ikke blot at udarbejde en digital tvilling af produktionen og produktet i drift, som gengiver et øjebliksbillede. I stedet får vi en digital tvilling, der i samspil med modellerne kan forudsige, hvornår det er nødvendigt at justere indstillingerne i produktionsapparatet eller sørge for vedligehold under driften for at optimere både fremstillingen og den efterfølgende anvendelse af det færdige produkt,” siger professor Jesper H. Hattel, DTU Mekanik, der står i spidsen for arbejdspakken.

Unikt samarbejde med virksomheder
MADE FAST har som mål at styrke anvendt forskning, udvikling og innovationen på tværs af danske virksomheder. Arbejdspakken inddrager derfor en lang række danske produktionsvirksomheder, der både omfatter nogle af landets største som LEGO, Novo Nordisk og VESTAS, samt en lang række mindre virksomheder, eksempelvis C.C.Jensen og Addifab.

”Det er helt unikt, at vi her i Danmark kan etablere et så godt samarbejde mellem virksomheder og universiteter. Når vi indgår i partnerskabsprojekter med en eller to virksomheder, får vi kendskab til deres konkrete problemstillinger og udfordringer i forhold til en yderligere digitalisering. Den indsigt kan vi bruge til at gøre vores forskning umiddelbar anvendelig i erhvervslivet,” siger Jesper H. Hattel.

Arbejdspakken ”Digitalization of manufacturing processes” under MADE FAST starter nu og løber over de næste fire år.

 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.