Photo: Colourbox

Rustfrit stål kan nu hærdes mere effektivt

tirsdag 31 maj 16

Young Authors Award

Matteo Villa modtog Tom Bell Young Authors Award d. 21. April ved 23rd Congress of the International Federation for Heat Treatment and Surface Engineering (IFHTSE) i Savannah, Georgia. Titlen på foredraget var ”The Sub-Zero Celsius Treatment of Stainless Steels: Experiments and Perspective”, Dr. Matteo Villa, Dr. Thomas Christiansen og Professor Marcel A.J. Somers.
For at hærde bestemte typer af stål, for eksempel flere slags rustfrit stål, kan industrien anvende dybkøling, eller kryogenbehandling. Indtil nu har det været en behandlingsproces hvor man ikke har vidst så meget om, hvilke faktorer der havde størst betydning for et godt resultat. Men nu har postdoc Matteo Villa fra DTU Mekanik vist i en række forsøg hvad processerne betyder for materialets egenskaber. Det har han for nylig fået Tom Bell Young Authors Award for.

Dybkøling af rustfrit stål
Det er en velkendt proces at opvarme og nedkøle stål for at hærde det. Under processen forandres materialets struktur og egenskaber grundlæggende, men i forbindelse med dybkøling har man ikke vidst præcis hvilke faser af processen, der har haft størst betydning for hærdningsprocessen. Matteo Villa har kortlagt de processer der sker i materialet under den kryogene behandling, og han har gjort det ved at bruge nogle meget pålidelige teknikker som synkrotron røntgen diffraktion, mikroskopi, dilatometri og magnetometri. På den måde har han så at sige kunnet se ind i materialerne og har altså kunnet følge materialets forandringer, mens de sker. Det betyder at hans forsøg viser præcis hvilke faktorer, der er vigtigst i hærdningen af stålet.

”Vores tilgang har været enestående”, fortæller Matteo Villa, ”netop fordi vi har anvendt nogle meget præcise og pålidelige teknikker i vores eksperimenter, så vi har været i stand til at følge de processer der sker i materialet under den kryogene behandling. Det har givet os en ny viden om at tid er et meget vigtigt parameter i behandlingen.” Det er ny viden fordi man i dag i industrien faktisk anser tiden for en ligegyldig faktor under kryogenbehandlingen af det rustfri stål. ”Udover det fandt vi også frem til, at den vigtigste temperaturfase i behandlingen er opvarmningsfasen, hvor man tager komponenterne tilbage til rumtemperatur efter nedkølingen. Det er også en helt ny viden om noget som man ellers forstår som mindre vigtigt i industriens praksis i dag,” fortæller prismodtageren.

Nytænkning af dybkølingsprocessen
De nye opdagelser kan bruges til at skræddersy en bedre og meget mere effektiv behandling af det rustfri stål, fordi man nu ved hvilke faktorer der er vigtige for at få et godt resultat. Der er især meget at hente ved en gentænkning af varmebehandlingen i forbindelse med udvikling af nye materialer, efter Matteo Villas mening: ”I fremtiden kan ny forskning også fokusere på udviklingen af nye ståltyper, udviklet med det formål at gøre brug af vores nye forståelse af processen”.

Young Author Award
Matteo Villa fra DTU Mekanik modtog Tom Bell Young Authors Award d. 21. april.
Patrick Jacquot, president for IFHTSE, overrækker prisen her.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.