Jon Spangenberg med 3D printer og kopi af printeren på skærmen. Fotograf: Flemming Jørgensen

Teoretisk fundament til hurtigere og mere præcise 3D-print

fredag 20 nov 20

Kontakt

Jon Spangenberg
Lektor
DTU Construct
45 25 47 20
Udviklingen af en digital tvilling på baggrund af solid teoretisk forståelse skal forbedre både hurtighed og præcision af 3D-print. På sigt vil det øge udbredelsen af 3D-printteknologien i industrien.

Lektor Jon Spangenberg, DTU Mekanik, er netop blevet tildelt en af dansk forsknings mest eftertragtede bevillinger. Det er en Sapere Aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond, der uddeleles til excellente yngre forskere, som har præsteret forskning i topklasse inden for deres felt.

Bevillingen er givet til at udvikle den første multifysiske computermodel, en digital tvilling, der skal beskrive en ny 3D-printproces til polymerer, Volumetric Additive Manufacturing (VAM). Denne metode giver med hjælp fra nye digitale værktøjer mulighed for at printe emner med stor geometrisk præcision og meget hurtigere end tidligere.

”Målet er at opnå en dyb teoretisk forståelse af 3D-printprocesserne. Det kommer til at ske med udviklingen af en digital tvilling, der består af meget komplicerede computermodeller. Når det grundlag er på plads, vil den efterfølgende kunne anvendes til at fremstille hurtigere og mere præcise 3D-print,” siger Jon Spangenberg.

Betydning for industri og andre 3D-printprocesser
Den digitale tvilling giver både mulighed for at forbedre selve konstruktionen af 3D-printeren og de anvendte printstrategier.

”Mit håb er, at vi med udviklingen af vores model fremover kan printe emner på få sekunder i stedet for på flere timer, som er tilfældet med andre 3D-printprocesser. Det vil gøre denne fremstillingsmetode utrolig attraktiv for virksomheder. Eksempelvis medico-industrien til fremstilling af individtilpassede høreapparater eller tandimplantater, men også inden for helt andre områder, som f.eks. smykkeproduktion,” siger Jon Spangenberg.

En kommende digital tvilling vil også kunne anvendes til udvikling af computermodeller for andre 3D-printprocesser.

Jon Spangenberg er oprindelig uddannet fra DTU, hvor han blev ansat i 2014 som adjunkt efter at have været omkring Princeton University i USA. Med bevillingen bliver Jon Spangenberg i stand til at udvide sin forskergruppe og forankre den yderligere på DTU Mekanik, hvor han vil fortsætte arbejdet med kombinationen af 3D-printning og multifysikmodellering.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.