Ph.d. forsvar på DTU Mekanik

Ph.d. forsvar 13. januar: "Interaction of stress and phase transformations during thermochemical surface engineering"

tirsdag 05 jan 16

Freja Nygaard Jespersen fra DTU Mekanik forsvarer sin ph.d. "Interaction of stress and phase transformations during thermochemical surface Engineering" onsdag d. 13. januar kl. 13.00. Forsvaret finder sted i bygning 101, møderum S04, DTU. Professor Marcel Somers er hovedvejleder, professor Viggo Tvergaard og professor Jesper Hattel er medvejledere.

Resume:
Nitrering af austenitisk rustfrit stål ved lav temperatur skaber en overfladezone af ekspanderet austenit, der forbedrer overfladens slid egenskaber uden at fjerne den rustfrie egenskab fra materialet. Under nitrering opstår der store kompressive spændinger i det behandlede lag på grund af den volumetriske udvidelse der sker ved opløsning af store mængder nitrogen i ekspanderet austenit. Et interessant fænomen under nitrering ved lav temperatur er, at de spændinger, der opstår på grund af opløsning af nitrogen i faststof, påvirker nitrogen opløsningens termodynamik og diffusions kinetik. Derudover kan de opståede spændinger blive så store at materialet deformeres plastisk.

Dette projekt fokuserer på at forstå interaktionen af spændinger og fasetransformation under nitrering ved at kombinere numerisk modellering med eksperimentel materialeteknologi. Modelleringen er lavet ved at kombinere fasstofmekanik med termodynamik og kinetik for at simulere udviklingen af kompositions-dybde og spændings-dybde profiler der er et resultat af nitrering af austenitisk rustfrit stål. Modellen tager højde for en kompositionsafhængig diffusionskoefficient for nitrogen i ekspanderet austenit, interaktion mellem nitrogen og krom atomer, og effekten af kompositionsinducerede spændinger på overfladekoncentrationen og diffusionsfluxen. Effekten af plasticitet er også inkluderet i modellen.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.