Billede fra Colourbox

Injektionsnåle som myggestik

torsdag 22 okt 15

Kontakt

Torben Anker Lenau
Lektor
DTU Mekanik
45 25 48 11

Læs mere om Accenture

Accenture
Kan det lade sig gøre at fremstille insulinnåle af andet end rustfrit stål, som for eksempel plast? Det har Ronja Pereira Haase og Marianne von Freiesleben fra DTU Mekanik undersøgt i deres BA-projekt ” Polymer-Based Insulin Needles – Improved Hypodermic Drug Delivery”, som har vundet Accentures pris for bedste BA-projekt. Valget af plast som fremstillingsmateriale gjorde det nødvendigt for de to studerende at finde ny inspiration til formgivningen af injektionsnålene, og det gjorde de ved at se på myggens snabel og træpindsvinets pigge.

Bæredygtighed og nye materialer til injektionsnåle
”Vores opgave handlede om at finde en mere bæredygtig løsning til valg af insulinnålens materiale”, fortæller Ronja Pereira Haase. ”Vi fandt ud af at der var en del bæredygtige fordele ved at lave en nåle af plast, så derfor undersøgte vi om en plastnål kunne fungere.” Det viste sig så at give en række nye udfordringer.

 

Mekaniske problemer krævede nyt formdesign

Valget af et andet materiale til injektionsnålene viste sig at give nye udfordringer fordi de mekaniske egenskaber er anderledes: ”Mange af de tilgængelige plasttypers mekaniske egenskaber er anderledes end rustfrit stål, som nålene bliver lavet af nu,” siger Ronja Pereira Haase. ”Vi kunne for eksempel ikke opnå samme styrke og stivhed ved at lave det samme nåledesign i et plastmateriale. Et produkts styrke og stivhed afhænger nemlig ikke kun af materiale, men også af dets form. Derfor undersøgte, vi hvordan en ændring af nålens udformning kunne kompensere for plasts lavere materiale værdier. Til formgivningen hentede vi blandt andet inspiration fra træpindsvinets pigge og myggens snabel, og ideerne blev testet i forsøg.”

 

Fra prismodtagelse til patentovervejelser

Accentures pris har haft en stor betydning for de to studerende. ”Det betyder rigtig meget for os at få anderkendelsen fra Accenture,” fortæller Ronja Pereira Haase, ”der var nogle meget vilde projekter med i konkurrencen, så vi er meget beærede over at have vundet. Vi synes, at vi med vores BA havde lavet et godt stykke arbejde, men havde slet ikke skænket det en tanke, at det var "godt nok" til konkurrencen.” En underviser anbefalede dem at sende projektet ind til konkurrencen, og efter konkurrencen og den feedback de har modtaget, er de to BA studerende nu gået i gang med at undersøge mulighederne for at søge patent på deres design.

 

Billede fra Colourbox
Ronja Pereira Haase og Marianne von Freiesleben hentede inspiration til formgivningen af injektionsnålene fra træpindsvinets pigge og myggens snabel. 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.