Marcel A. J. Somers

International dobbelthæder til materialeforsker

mandag 09 sep 19

Kontakt

Marcel A. J. Somers
Professor, Dr.ir.
DTU Construct
45 25 22 50

Professor Marcel A.J. Somers har modtaget en sjældent uddelt medalje og fået æren af at holde en mindeforelæsning ved en international konference om forskning inden for varme- og overfladebehandling af materialer.

Det går år imellem, at The International Federation for Heat Treatment and Surface Engineering, en global sammenslutning af varme- og overfladebehandlingsorganisationer, uddeler IFHTSE-medaljen til særligt prominente forskere på området. Siden 2004 er medaljen kun uddelt i alt syv gange. Denne store og helt specielle ære er nu tilfaldet professor Marcel Somers, DTU Mekanik.

Men denne hædersbevisning kommer ikke alene. Marcel Somers har nemlig også fået tildelt æren af at holde en såkaldt Lakhtin-forelæsing. Det er en forelæsning til ære for en prominent russisk forsker inden for termokemisk overfaldebehandling, Yurii Mikhailovich Lakhtin. Forelæsningerne har været holdt siden 1998, og Marcel Somers er kun den femte forsker, der får denne ære.

Det er Marcel Somers’ enestående bidrag til forståelsen og anvendelsen af metal-gasreaktioner i termokemiske processer, samt hærdning ved kryogene behandlinger, der er baggrunden for hæderen. Bedst kendt er nok hans metallurgisk-videnskabelige arbejde med gasbaseret overfladebehandling af rustfrit stål, som hans forskergruppe var én af de første til at afsløre den sande natur af, og som lagde grunden til en stribe patenter og  virksomheden Expanite.

Kendetegnede for Marcel Somers’ forskningsgruppes arbejde er, at grundlæggende forskning kobles til anvendelige innovative materialeløsninger. Dette afspejles også af titlen på hans Lakhtin-forelæsning 'Thermochemical surface engineering of stainless steels with interstitials; Symbiosis of science, technology and innovation', som han holder d. 17. september i Moskva.

De to hædersbevisninger bringer Marcel Somers i selskab med verdens absolut førende forskere på området, som eksempelvis Sir Harry Bhadeshia, George Krauss, Tadashi Maki, Eric Mittemeijer og Tom Bell, der tidligere har fået tildelt IFHTSE-medaljen og/eller holdt en af de sjældne Lakhtin-forelæsninger.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.