CNC fræset aluminium mikro-søjle til brug i eksperimentelle test på lille skala

Nyt forskningsområde skal udforskes

tirsdag 17 sep 19

Kontakt

Kim Lau Nielsen
Lektor
DTU Mekanik
45 25 42 58

Villum Experiment

Villum Experiment er skabt til de særlige tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der udfordrer normen og har potentialet til fundamentalt at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på.

Ansøger er anonym for de internationale bedømmere for at skærpe fokus på forskningsidéen og lade forskerne tænke frit i forhold til deres hidtidige meritter.

Bevillingen er på 1-2 mio. kr. og løber i op til to år.

 

To velkendte størrelseseffekter ved deformation af metal skal i et kommende forskningsprojekt bringes sammen for at undersøge, om det kan skabe ny viden på området.

Viden om, at de mekaniske egenskaber af metal afhænger af, om man kigger på det i stor eller lille skala, er velkendt. På lille skala – og her taler vi om størrelser i mikrometer– øges styrken og hærdningen af metalkomponenter. På stor skala observeres ikke den samme styrke, som på lille skala, til gengæld er intertieffekter større ved dynamisk belastning.

Et forskningsprojekt ledet af Kim Lau Nielsen, lektor på DTU Mekanik, vil som noget nyt kombinere de to effekter for at undersøge, om der i dette krydsfelt ligger interessante muligheder, vi ikke kender i dag.

”Hvis vores formodninger om et samspillet imellem længdeskalaer – størrelseseffekten i metaller og inertieffekten - viser sig at holde stik, kan det rykke ved grænserne for, hvornår og hvordan skiftet imellem lokaliseringsfænomener udvikler sig. En viden, der ikke kun er interessant i forskningen, men også vil have stor betydning i mange kommercielle sammenhænge. Ikke mindst for de stadig mere udbredte 3D printede metal strukturer og deres anvendelse ved dynamisk belastning,” siger Kim Lau Nielsen.

Projektet er et første skridt for at afdække, om det nye forskningsområde kan åbne ny dører og retfærdiggøre at det udforskes nærmere. Forskningsprojektet er støttet af Villum Experiment, der netop uddeler bevillinger til dristige tekniske og naturvidenskabelige forskningsidéer, som kan ændre den måde, vi tilgår vigtige emner.

 

Foto: CNC fræset aluminium mikro-søjle til brug i eksperimentelle test på lille skala

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.
https://www.mek.dtu.dk/nyheder/nyhed?id=92E35948-8BC6-4659-A928-6F63CB411537
9 AUGUST 2020