3D-printede kaniner

Brug af gråtoner forbedrer overflade på 3D-plastprint

tirsdag 12 nov 19

Kontakt

David Bue Pedersen
Seniorforsker
DTU Mekanik
45 25 48 10

Forskere har vist, hvordan anvendelse af gråtoner i fotopolymer baseret 3D-print kan gøre overfladen mere jævn og detaljeret.

Seniorforsker David Bue Pedersen fra DTU Mekanik har i flere år arbejdet med at gøre 3D-printopløsningen bedre. I det arbejde er det nu lykkedes at anvende gråtone-overgange til at forbedre overfladekvaliteten markant.

”Til fotopolymer 3D-printning anvender vi en videoprojekter med UV lys, der belyser den flydende plastic for at hærde denne. Det sker normat med et pixeleret billede, og dermed bliver det printede element også ujævnt på overfladen, ” forklarer David Bue Pedersen.

Han sammenligner det med at man prøver at tegne en diagonal linje i et dåligt tegneprogram. Linjen vil blive lidt hakket og ’trappeagtig’, hvor en tilsvarende linje i et mere professionelt tegneprogram med en bedre grafik vil fremstå skarpere.

Gråtoneovergang

Som i et godt grafikprogram anvender forskerne gråtoner fra de mørke til de lyse overgange i den billedemaske, der skal printes. På den måde kan printet forbedres mellem en halv til en ottendedel pixel, afhængig af hvor god en projekter, man anvender.

”Anvendelsen af gråtoneovergang, antialiasing, vil særligt være interessant for firmaer, der har stort fokus på overfladen af deres produkt. Eksempelvis virksomheder, der 3D-printer høreapparater tilpasset brugerens øre, eller som printer forme til fremstilling af smykker,” siger David Bue Pedersen.

Andre anvendelsesformål kan være indarbejdelse af eksempelvis QR-koder eller andre elementer i overfladen af et produkt.

’Opskriften’ på den forbedrede 3D-print kvalitet har David Bue og hans kollegaer netop offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift. Derudover vil antialiasingsmetoden blive beskrevet på en åben platform, som vil kunne replikeres af alle.

”Vi giver generelt adgang til al vores viden om 3D-print, så den kan anvendes af andre forskere og virksomheder. På den måde gør vi det muligt at opbygge en 3D fotopolymerproces, der fuldstændig tilpasse de krav til overfladen af de printede elementer, som en virksomhed har,” siger David Bue Pedersen. 

 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.